Malin Lindfors och Celina Kempe Foto: Åza Meijer/SR Västerbotten
Skellefteå/Uganda

Unikt internationellt samarbete mellan förskolor

Förskoleavdelningen Svalan på Sjungande dalen i Skellefteå brevväxlar med en förskola i Uganda. Men nu ska samarbetet utöka, för nu har pedagoger från förskolorna träffats och pratat framtid.

Marie Stenqvist Östlund var en av pedagogerna som besökte förskolan i Uganda. Väl där fick hon se att det fanns både likheter och skillnader.
– De använder kapsyler när de räknar, precis som vi. Men i Afrika sitter treåringarna i bänkar och lyssar på läraren som skriver på svarta tavlan, så det är skillnad också.

Hon berättar för P4 Västerbotten att besöket var viktigt:
– Det är en annan sak att träffas, då blir allt så mycket lättare. Så nu har vi bestämt att vi ska byta sånger och ramsor med varandra.

Nu har förskollärarna bestämt att en dag ska alla barn plocka skräp, så de kan prata återvinning. På samma dag i Uganda som i Skellefteå.

Det var efter två års brevväxling som det äntligen blev en träff för pedagogerna på förskolan Orkestern i Skellefteå och kollegerna på förskolan i Uganda. Det har visat sig vara ett ganska unikt samarbete, för Svalan var den enda förskolan som sökte resestipendium från Internationella programkontoret i fjol.

Reporter Åza Meijer
aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista