Umeå

Biljettproblem kan snart vara lösta

Problemen med Umeåbussarnas biljettmaskiner kom ett steg närmare en lösning under måndagen. Tekniska brister har ställt till förseningar, irritation bland passagerare och lett till problem i den fysiska arbetsmiljön. Nu ska systemet uppdateras, förhoppningsvis inom några dagar.

Påfrestningarna har enligt fackförbundet Kommunal varit så stora att skyddsombuden övervägde att stoppa körningarna för att få rätsida på problemen.

Problemen som förarna har haft gäller tekniska brister i biljettsystemet som försenat arbetet, skapat irritation bland passagerare och skapat fysiska arbetsmiljöproblem.

Det företag som levererade biljettsystemet gick i konkurs i samband med att systemet infördes, och det har lett till förseningar.

En uppdatering av datorprogram som styr biljettsystemet i bussarna har kommit i testversion till Länstrafiken under måndagen. Fungerar den så kan biljettsystemen vara igång om några dagar.

Ett av problemen är att föraren inte kunnat använda busskortskontrollmaskinen, validatorn, vid förarplatsen, utan tvingats vrida armen bakåt mot passagerarapparaten vid utställning av nya kort. Dessutom har kvittomaskinen skrivit ut för långa kvitton vilket varit osmidigt. Kreditkortsdraget har inte fungerat nattetid vid de speciella nattbiljetterna, och det har ofta inneburit förseningar och ibland konflikter med alkoholpåverkade resenärer.

Reporter Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".