Våld och hot från närstående polisanmäls av allt fler utsatta

Allt fler västerbottningar anmäler att de utsatts för brott av en närstående så kallade fridskränkningsbrott, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Fridskränkning är enligt lagboken ett mycket grövre brott än till exempel enstaka misshandelsfall. Det handlar om misshandel, sexuellt våld, hot och ofredande, som sker systematiskt, alltså vid upprepade tillfällen, av närstående personer eller tidigare närstående.

Till och med november i fjol anmäldes 25 fall, det är nästan dubbelt så många jämfört med hela 2008. En mans våld mot en kvinna som han bor eller har bott ihop med rubriceras som kvinnofridskränking, även där har antalet anmälningar ökat. Från 40 stycken under hela 2008 till 43 under fjolårets första elva månader.

Olle Karlsson, kriminalkommissarie och chef på utredningsenheten vid Umeåpolisen, säger att en anledning till att fler anmäler kan vara att polisen jobbat aktivit med att stärka brottsoffer att våga anmäla om de blivit utsatta för brott.

Reporter Alexandra Malmqvist-Olsson
alexandra.malmqvist-olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".