Umeå

Ny flyglinje till Vasa välkomnas

Den nya flyglinjen mellan Umeå och Vasa väcker positiva reaktioner inom näringslivet och på universitetet.

– Affärer uppstår ju i och med att människor möts, och ju närmare vi har till varandra desto lättare blir det affärer, säger Karina Folkesson som är regionchef på organisationen Svenskt näringsliv.
Det lettiska flygbolaget Air Baltic öppnar den nya flyglinjen den 29 mars, och hoppas på både affärs- och fritidsresenärer. Vasa är egentligen en mellanlandning på sträckan Umeå - Riga. Man börjar med fyra avgångar i veckan men i slutet av maj går man över till dagliga turer.

Bättre öst-västlig kommunikation
Organisationen Företagarna i Västerbotten driver sedan flera år frågan att förbättra de öst-västliga kommunikationerna, gärna genom att bygga en bro över Kvarken.
– Hela strukturen på flyget är ju indelad i nord-syd. De som har största fördelarna är kanske privatpersoner som i dag har svårt att nyttja andra kommunikationer än den färja som finns, säger Torbjörn Halvardsson, regionchef för Företagarna i Västerbotten.
Men Halvardsson tillägger att ett ökat privatresande ju också kan innebära vinster för näringslivet:
– Kommunikationer och infrastruktur är grunden för att få en utveckling av en region.

Gynnar universtitetet
Även Umeå universitets rektor Göran Sandberg är glad över den nya flyglinjen. Vi når honom på en skrapig telefon...i Finland faktiskt, där han är med en grupp som jobbar med innovation för tillväxt:
– Vi har ju många finska studenter. Det är ju vår största utländska grupp. Vi kan utveckla på utbildningssidan men även på forsknings- och innovationssidan. Vårt utbyte kan bli väldigt omfattande när det finns bra kommunikationer.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista