1 av 2
Brattfors butik en av de som Nordmalings kommun satsar på. Foto Helena Forsgren
2 av 2
Stina Lindholm kommunstrateg i Nordmaling. Foto Helena Forsgren.
Nordmaling

Nordmaling satsar på glesbygden

I Nordmaling ska man satsa på glesbygden. I ett nytt projekt vill kommunen utveckla glesbygdsbutikerna och skapa Servicepunkter, där information från till exempel kommun, arbetsförmedling och turistinformation ska kunna ges. Men Stina Lindholm, kommunstrateg i Nordmaling, hoppas att det ska bli ännu större.

För att utveckla servicen på landsbygden har Nordmalings kommun fått en miljon kronor från Länsstyrelsen och Europeiska jordbruksfonden. Pengar som ska gå till att anställa en projektledare, till utbildning av butiksägarna och till att bygga upp servicen. Än så länge är fem byar aktuella - det är Norrfors, Nyåker, Gräsmyr, Brattfors och Rundvik. Förhoppningen är att även skapa en servicepunkt i Lögdeå, där det tidigare funnits en butik. För det är just landsbygden som är viktig att hålla levande, säger Stina Lindholm.

Att affären ute i glesbygden är viktig det håller Ann-Sofie Arvidsson, från Håknäs med om, som åker till grannbyn Brattfors för att handla.

Reporter: Helena Forsgren.

helena.forsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".