Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Fler brandtillbud i kylan

Den senaste tidens kyla har orsakat en ökning av antalet brandtillbud i länet, rapporterar både försäkringsbolag och räddningstjänst. När kylan slår till är det många som eldar intensivt och det innebär stor påfrestning för rökkanalerna som finns i huset.

– De anläggningar som har problem är de som inte används så ofta eller inte är besiktade av sotare. Det handlar också om att man eldar väldigt intensivt under en kort period, säger Tomas Ekman, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Västerbotten.

Enligt Länsförsäkringar och Folksam är det vanligaste brandskadeärendet bränder i just rökkanaler. Det är mer än dubbelt så vanligt som bränder som orsakats av levande ljus.

Ofta handlar det om fritidshus på landsbygden, men även i Umeå och i permanentbostäder märks en ökning, säger Umeås brandchef Lars Tapani.

Mönstret att kylan ger fler bränder upprepas varje vinter, när det blir riktigt kallt. Varje kall vinter går också försäkringsbolagen ut med information om fenomenet.

– Repetition är kunskapens källa. Man måste först och främst se till att man följer tillverkarens eldningsanvisningar och skötselunderhållet. Man måste se till att man har anläggningen anmäld hos sotaren så att den är brandskyddskontrollerad. Man ska också se till att den blir sotad regelbundet, säger Tomas Ekman på Länsförsäkringar.

Reporter Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".