Kommuner och landsting kan gå i borgen för järnväg

Norrbotniabanan AB kan tänka sig att låna ut pengar för att få med järnvägen i regeringens satsningar på infrastruktur under åren 2010-2021. Ägarna bakom bolaget, alltså landstinget i Norrbotten, Region västerbotten och kustkommunerna, ska backa upp 23 miljarder kronor - och ett par till i ränta.

2020 ska första tåget rulla om Norrbotniabanans vd Gusten Granström får som han vill, även om han inte tror att hela Norrbotniabanan kommer med tills dess. Bolaget har i sin affärsplan visat för Näringsdepartementet vilka vinster det skulle medföra om man gör hela sträckan på en gång.

Flera bolag i basindustrin väntar på kustjärnvägen som ska binda ihop Sverige med Finland. Kommunalrådet i Vindeln, Ewa-May Karlsson, säger att det för hela Norrland handlar om att få transportsystem som fungerar både för gods och för människor.

– Vi får ett miljövänligt transportsystem och vi bygger framför allt framtidens transportsystem, säger Ewa-May Karlsson, centerpartist i Vindeln.

Reporter Åza Meijer
aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista