Kejsarsnitten minskar i länet

Aldrig tidigare under 2000-talet har det skett så många förlossningar på länets sjukhus som under förra året. Statistiken visar också att antalet kejsarsnitt minskar.

Rolf Schliker, överläkare vid kvinnokliniken i Skellefteå berättar att minskningen av antalet kejsarsnitt är resultatet av en satsning man gjort:
– Man försöker vara aktivare med en förstföderska i tidigt värkarbete, och försöker att förkorta hennes förlossningstid, framför allt det tidiga öppningsskedet så att varken hon eller livmodern hinner bli trött, säger överläkare Rolf Schliker.
Metoden har man hämtat från Dublin, där sjukvården varit särskilt framgångsrik med att minska antalet kejsarsnitt.

Skellefteå utmärker sig
Fram till år 2005 ökade kejsarsnitten på länets tre sjukhus. De flesta handlade inte om kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla utan om vaginala förlossningar som inte kunde slutföras på det sättet utan att man istället valde att göra kejsarsnitt.
Just Skellefteå har utmärkt sig. 2005 var det för länet ovanligt många av förstföderskorna där som födde med kejsarsnitt, 10,5 procent. 2009 hade siffran sjunkit till 6,5 procent.

Det är viktigt att ta sig an just förstföderskorna, eftersom de löper större risk att behöva göra kejsarsnitt vid nästa förlossning, säger Rolf Schliker.
Kejsarsnitt medför ökad risk för komplikationer vid förlossningen, som blödningar och blodproppar.

Baby-boom på sikt
Under förra året föddes det också fler barn på länets sjukhus än något annat år under 2000-talet. Men någon baby-bom är det inte riktigt fråga om, än i alla fall, tror Rolf Schliker:
– Baby-boomen ligger kanske tio år bort när alla de som föddes i 90-talets början ska föda barn, men jag tror att vi kan förvänta oss en stadig ökning av antalet födslar fram till dess.

Märet Öman
maret.oman@sr.se

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".