Bygget av Botniabanan över Storsandskär. Foto: Elisabeth Sinclair

Arbetspendling ger bättre jobbmarknad

Arbetspendling kan vara en lösning för att skapa fler jobb och klara konjunktursvackor bättre. Det konstaterar Tillväxtverket i en ny utredning. För norra Sveriges del gäller det då att komma över avståndsproblemen.

Verkets chef, Christina Lugnet, tycker att det är positivt med större regioner, även om det finns problem med pendlingsavstånd i norra Sverige.

I en utredning från Tillväxtverket sägs det att en större arbetsmarknadsregion skulle skapa fler jobb och klara tillfälliga kriser i näringslivet bättre än mindre regioner.

Rörelse mellan branscher
Enligt utredningen skulle en större arbetsmarknadsregion rymma fler branscher och arbetskraft kunde lättare slussas från näringsgrenar på tillbakagång till mer expansiva sektorer. Men de stora avstånden i norr är alltså ett problem, till exempel om delar av arbetsmarknaden i Norrbotten skulle knytas ihop med Skellefteå och Umeå. Norrbottniabanan är med andra ord något som skulle kunna få stor betydelse för det här.

– Om man får ett sånt så att det går att dagpendla till Luleå – det är klart att det skulle ha väldigt stor betydelse, åt båda hållen, säger Christina Lugnet till Sveriges radio.

Reporter Niklas Jälén
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".