Majoriteten skyddade mot influensan

Tre av fyra västerbottningar har nu skydd mot den nya influensan, bedömer landstinget.

De flesta har fått immuniteten genom vaccination, men mellan 30 000 och 35 000 västerbottningar varit sjuka i den nya influensan under 2009.

Nu rapporteras det bara sporadiska fall av den nya influensan i landet. Men skulle det komma en andra våg är de grupper där få vaccinerat sig sårbarast.

– Dit räknas unga vuxna, säger Jens Boman, smittskyddsläkare i länet.

Andra sprutan för barn
Vaccinationerna kommer att hålla på till slutet av mars. Vaccination rekommenderas fortfarande, och nu börjar det också vara dags för den andra sprutan för barn.

– Av medicinska skäl är det nu viktigt att personer som tillhör riskgrupperna vaccinerar sig. Likaså är det viktigt att små barn (från 6 månaders ålder) vaccineras. Det vore även bra om övriga västerbottningar som ännu inte har skydd går och vaccinerar sig mot den nya influensan, förklarar smittskyddsläkare Jens Boman.

När det gäller barn skriver Socialstyrelsen i dag att det nu är dags för barn att få sin andra dos vaccin så att det får ett säkert och långvarigt skydd mot den nya influensan. Denna rekommendation, att erbjuda alla barn från sex månaders till och med tolv års ålder två halva vuxendoser av vaccinet mot den nya influensan, är densamma som tidigare.

SR Västerbotten
news.vbtn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista