En svensk modell av spårtaxi.
umeå

Regeringen positiv om spårtaxi

Kommunikationsmedlet spårtaxi som kan vara aktuellt för Umeå togs upp på konferensen Transportforum som nyligen hölls i Linköping. Just nu behandlas remissvaren som kommit in från de kommuner som är intresserade av att bli pilotanläggning för spårtaxi i Sverige.

– Umeå är ett av de projekt som har goda förutsättningar. Det finns tekniska lösningar och det får ju en sådan här pilotverksamhet visa, säger statssekreterare Leif Zetterberg.

Transportforum arrangers årligen sedan 1984 av VTI, Statens väg-och transportforskningsinstitut som utför tillämpad forsknings- och utvecklingsverksamhet som rör samtliga transportslag.
Redan i invigningstalet berörde infrastrukturminister Åsa Torstenssons spårtaxi eller bana för spårbilar som det ibland benämns som något som staten ser som något intressant för framtiden.
Från regeringen ser man verksamheten som en spännande och praktisk lösning för resande i stadsmiljö.
I Uppsala finns också världens enda typgodkända banan och den har rönt internationellt intresse.
Obemannade transporter finns idag men då som kollektivtrafik, till exempel på större flygplatser runt om i världen. Men här ska det vara mer att jämföra med en taxi. Den resande kliver på och ska utan stopp komma till den förutbestämda avstigningsstationen.

Om det nu ska bli Umeå som bygger testbanan i Sverige krävs det engagemang, ekonomisk insats och vilja från kommunen, säger Leif Zetterberg. Att det skulle bli en dyr transportform håller han inte med om, han säger att den ska ge en god återbetalning.

Anders Wikström
anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista