Umeå

Färdtjänst i juletid ska bli bättre

Färdtjänsttrafiken i Umeå som strulade under julaftonen kan förbättras konstaterar Umeå kommun, sen situationen nu analyserats. Men det är inte bara de som ordnar trafiken som kan bli bättre, utan också resenärerna.

Färdtjänsten under julafton i Umeå levde inte upp till kraven från beställaren Umeå kommun. Det konstateras nu och taxiföretaget kommer att få betala 10 000 kronor i vite.

– Vi är inte förvånade, det ingår i vårt avtal, säger Bernt Nyberg, ägare av Umeå taxi, som alltså sköter färdtjänsten på uppdrag av Umeå kommun.

--Vi beklagar att färdtjänsten inte fungerade på julaftonen men det är också viktigt att förstå vad färdtjänst är för någonting, säger Britta Nordbrandt Nilsson, färdtjäntchef på Umeå kommun. Jag tror att många av våra färdtjänstresenärer, och kanske deras närstående, de jämställer färdtjänst med taxi, säger hon.

Men eftersom det handlar om en samhällsbetald resa går det inte att jämställa färdtjänst med privata taxiresor och ställa samma krav på dem, enligt Nordbrandt Nilsson. 

Ska förbättra växeln
Umeå kommun och Umeå Taxi har analyserat julaftonens händelser och kan dra vissa slutsatser. Umeå Taxi var underbemannade – både i växel och i bilarna, framförallt på julaftonskvällen. Nästan hälften av resebeställningarna med taxi (inte specialfordon) gjordes strax före tänkt resa samma dag, på julaftonen. Många resenärer var inte var resklara då färdtjänstfordonet skulle hämta dem.

Och Umeå taxi har utifrån julaftonens händelser både sett över sina rutiner och beslutat att invistera i en ny växel med större kapacitet.

Reporter Filippa Armstrong
filippa.armstrong@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".