Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakslag hotar vindkraften

Utbyggnaden av vindkraft gick i rekordfart 2009 - men hotas av ett bakslag i år. De två största projekten ligger på is, eftersom de med dagens ersättningssystem inte bär sig. Och flera andra byggen saknar finansiering.

Den kraftiga lågkonjunkturen har hittills inte förmått bromsa vindkraftsutbyggnaden. Under förra året uppfördes över 200 verk med en sammanlagd effekt på mellan 450 och 500 megawatt, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi. Det innebär att takten i utbyggnaden, trots de dystra utsikterna i början av året, fördubblades jämfört med 2008.

Men en rad negativa faktorer får Svensk Vindenergis vd Matthias Rapp att tro på en nedgång i år.
– Jag bedömer att vi inte kommer att slå 2009 års siffror. Det kanske blir cirka 100 megawatt mindre än 2009, eller något sådant, säger han.

Ersättningen för låg
Ett av orosmolnen är brist på finansiering. Ersättningen som systemet med elcertifikat ger är, enligt Matthias Rapp, i många fall för dålig för att bankerna ska bevilja lån till större vindkraftsprojekt. Den sammanlagda ersättningen för vindkraftsel är för närvarande cirka tio procent för låg för att kalkylerna ska godkännas, uppger han.
– Bankerna kan ju räkna, och de ser att det här i vissa fall kan vara lite skakigt.

Men en del projektörer har inte ens vänt sig till banken ännu, trots att nödvändiga tillstånd är i hamn. Framför allt de havsbaserade projekten är i dag på tok för dyra i förhållande till de förväntade intäkterna.

Inte försvarbart
I förra veckan meddelade statliga Vattenfall att det största tillståndsgivna projektet i Sverige, Kriegers Flak i Östersjön, lagts på is på grund av bristande lönsamhet. Och när det gäller det näst största projektet, Stora Middelgrund utanför Hallandskusten, är läget detsamma.
– Vi har alla erforderliga tillstånd för att påbörja byggnationen. Men det är inte ekonomiskt försvarbart att göra det, säger Ola Gejervall, vd på Universal Wind Offshore som driver projektet.

Liksom Svensk Vindenergi vill han se ett riktat stöd till havsbaserad vindkraft, i stil med de system som införts på många andra håll i Europa. Men regeringen är fortsatt avvisande till en sådan lösning, enligt Ola Alterå (C), statssekreterare på näringsdepartementet.

Han hoppas i stället att ett EU-direktiv från i fjol på några års sikt ska få till följd att andra EU-länder vill sponsra havsbaserade vindkraftsprojekt i Sverige. I utbyte ska de få tillgodoräkna sig en del av produktionen. -Poängen är att vi då inte behöver ta det från svenska skattemedel, säger Alterå.

Mats Rörbecker/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".