Färre pencillinkurer till västerbottningarna

Läkarna i landets öppenvård skriver ut färre recept på antibiotika än tidigare. Vården strävar efter att minska användningen av antibiotika eftersom det finns ett ökande problem med att bakterier blir motståndskraftiga så att medicinen inte biter. Läkarna i Västerbotten är mest återhållsamma.

Sara Grut som i dag skulle på sexårskontroll med dottern Helga på Ålidhems hälsocentral i Umeå, tycker att man ska vara försiktig med att använda antibiotika:
– Det är klart att man vill ha antibiotika om det verkligen behövs, men samtidigt är jag väldigt rädd för det här med resistenta bakterier. Nu har jag inte ställts inför den här situationen än. Skulle det bli så så skulle jag kanske resonera på ett annat sätt, om det gällde Helga, säger Sara Grut.

"Vi har vana läkare"
Det är i öppenvården som den största mängden antibiotika skrivs ut. Det vanligaste är att man skriver penicillin till små barn med luftvägsinfektioner.
Nu låter man infektionerna ofta läka av sig själva i stället, och det gör man för att motverka utecklingen av resistenta bakteriestammar, och för att minska biverkningarna som antibiotikabehandling kan medföra.
2007 skrev läkarna ut nästan 350 recept per 1000 invånare. Två år senare hade siffran sjunkit till drygt 300 recept på 1000 invånare.

Johan Wiström, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västerbottens län, tror att minskningen av utskrivningen beror på både läkarna och allmänheten.
– Jag tror det beror på att vi har en kärna av vana, ansvarsfulla distriktsläkare. Kanske är det så att befolkningen är välutbildad och förstår nyttan, och skadan av för mycket antibiotika.

Mycket antibiotika i slutenvården
Däremot är läget ett helt annat i slutenvården. Där står Västerbotten för den största antibiotikaanvändningen i landet.
– Det har vi noterat tidigare och jobbat aktivt med att minska den. I de analyser vi gjort under åren så har det sett ut som att vi har lyckats, så det var lite förvånande att få de här siffrorna. Nu måste vi sätta oss ned och analysera dem, säger Johan Wiström.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".