1 av 2
Niondeklassarna Maja Andersson och Oliver Edström. Foto: Helena Forsgren, SR
2 av 2
Per Lindqvist, vd för JIT Mech i Robertsfors, Foto Helena Forsgren, SR
ROBERTSFORS

Företagare vill rädda Jenningsskolan

Nu samlar sig företag i Robertsfors för att rädda kvar den nedläggningshotade Jenningsskolan.
– Skolan är viktig även för företagens framtid, säger Per Lindqvist, VD för JIT Mech.

Under två kvällar håller företagen öppet hus för niondeklassare.

– Vi vill visa upp industrin och locka elever att söka industriprogrammet och det är en del i våra försök att rädda Jenningsskolan kvar, säger Per Lindqvist.

– Skolan är en mycket strategisk fråga för oss på sikt om vi ska kunna finnas kvar här och kunna utvecklas, säger Per Lindqvist.

Det är fyra industriföretag som öppnar upp dörrarna för ungdomarna. Två av de viktigaste arbetsgivarna på orten är just verkstadsindustrin och vården och på Jenningsskolan finns utbildningar riktade mot de områdena.

– Vi har och kommer att ha stora rekryteringsbehov av utbildad verkstadspersonal framöver och därför måste vi ha en utbildning för att långsiktigt kunna utvecklas i Robertsfors, säger Per Lindqvist.

Niondeklassarna Oliver Edström och Maja Andersson tycker det är positivt att företagen engagerar sig men ingen av dem tänker söka till Jenningsskolan.

– Nej, jag kommer att gå i Umeå, vi kommer kanske att flytta dit, säger Oliver Edström.

– Det är inget fel på Jennings, men det känns som man vill bort. Man vill träffa nytt folk och fara till stan och sådär, säger Maja Andersson.

Helena Forsgren
helena.forsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".