Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skellefteå

Öppet boende med tvång

Publicerat lördag 23 januari 2010 kl 10.35

I går (fredag) invigdes ett nytt boende i Skellefteå för personer med psykisk funktionsnedsättning. Boendet är bland annat avsett för öppen psykiatrisk tvångsvård. Det är en ny vårdform som ska underlätta utslussandet av personer som vårdas inom den slutna psykiatriska vården.

– De ska lära det vardagliga livet. Att komma upp på morgonen, sköta ett hem och sin hygien, säger boendechefen Ann Lidberg.

Tanken är också att de boende ska få möjlighet till någon daglig sysselsättning, som kanske inte kräver att de ska ta sig ut och träffa andra människor. Till exempel finns det kaniner och höns att ta hand om, på boendet ska det också lagas mat till gemensamma måltider för den som önskar.

Förra våren beslutade riksdagen att införa en öppen psykiatrisk tvångsvård. Det kan till exempel handla om personer som av olika skäl vårdas inom den slutna psykiatrin, men som skulle kunna klara ett öppnare boende.

Farhågor om institutionalisering
Kritiker menar att permissioner från den slutna vården är bättre och att den här typen av boenden kan innebära att personer kan hamna i livslånga instutitionsboenden och medicinering.

I dag är det ont om platser inom den sluten psykiatrisk vården och den här typen av boende kan frigöra platser inom slutenvården.

Skellefteå kommun ansvarar för boendet med totalt 10 anställda, men kommunen har också ett reglerat samarbete med landstinget.

– För dem som kommer hit och har tvång i öppenvård skrivs ett vårdkontrakt på vem som ska göra vad ifall olika saker händer, säger boendechefen Anne Lidberg.

Hur länge bor man här?

– Man får bo här hela livet om det behövs. Sen kan det finnas de som kan bli så pass bra att de kan komma till ett boendestöd med lite mindre personalstöd och förhoppningsvis därifrån kanske komma att leva själv.

Reporter Magnus Bergner
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".