1 av 2
Lyckselesågen Foto: Örjan Holmberg/SR Västerbotten
2 av 2
Lycksele

Snart stämplar såganställda ut

Om en månad upphör anställningarna på Lyckselesågen. Om det finns chans till nya jobb vet personalen inte än. Ännu finns bara rykten om intressenter för sågen.

En arbetsgrupp för att hitta en ersättningsverksamhet tillsattes i somras men nu har det gått 10 månader sedan nedläggningsbeslutet utan annat än rykten om intressenter.

I princip är sågen till salu men inte till vem som helst, säger Tomas Mörtsell, ordförande för Norra Skogsägarna.

– Det beror på förutsättningarna. I princip tycker jag väl att man ska kunna säga ja, men det handlar lite om vad det är för förutsättningar,  hur ser aktören ut, vad är det för pengar vi snackar om och så vidare. Men anläggningen är ju värderad och ute till försäljning.

Sedan beskedet i april att Norra skogsägarna skulle lägga ned Lyckselesågen har läget inom skogsindustrin förändrats. Lågkonjukturen blev väldigt kort i skogen, redan i höst började sågarna gå bra igen och varslade anställda på andra sågar fick komma tillbaka. De kollektivanställda på Lyckselesågen går hemma med lön nu men den sista februari är det slut och av 26 personer är det mer än 20 som inte har klart med ett nytt jobb då.

Sågverksarbeten kommer inte att finns i Lycksele men Tomas Mörtsell, som är ordförande för medlemsägda Norra Skogsägarna, säger att man planerar att förlänga järnvägsspåret inne på området för att använda det som terminal och det finns gott om lagerutrymmen som redan hyrs av andra företag.

– Vi har inte haft någon målsättning att stänga grindarna och lämna det där området för fäfot utan tvärtom har vi väl sett framför oss att det kommer att vara verksamhet på området även efter att sågningen är avslutad, säger Tomas Mörtsell.

Reporter Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".