1 av 2
Rånförsöket den 24 maj 2009. Foto: Peter Öberg, SR
2 av 2
Umeå

Loomisutredningen klar

Efter det spektakulära rånförsöket mot värdedepån Loomis i Umeå i maj i fjol är nu förundersökningen och utredningen klar. Förundersökningen som omfattar 2500 sidor har skickats till de misstänkta och deras advokater.

Det kommer att dröja till mitten av februari innan åtalspunkterna fastställs. De berördas synpunkter kommer att övervägas, enligt den ena av åklagarna Hans-Jörgen Hanström på internationella åklagarkammaren i Stockholm.

De brott som åklagarna misstänker är försök till mord och försök till grovt rån för tre av de män som försökte råna Loomis värdepappersdepå den 24 maj förra året. En av männen misstänks för grov skadegörelse för att ha skjutit en polishund.

En femte man misstänks för medhjälp till försök till grovt rån, men han var inte med vid rånförsöket.

Gripandet av de fyra rånarna vid Loomisdepån i företagsbyn Umestan blev dramatiskt. Polisens nationella insatsstyrka fanns på plats efter tips och spaning, men visste inte exakt när rånförsöket skulle göras.

Polisen och rånarna började skjuta på varandra. En av rånarna skottskadades allvarligt och blev kvar på sjukhus för vård flera veckor.

Däremot sköts en polishund av en av rånarna.

I samband med rånarna sprängde dörren till värdepappersdepån hade en bil satts i brand utanför polishusets garageentré för att förvirra och hindra polisens utryckning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".