Ekonomiskt oförstånd i sporten

Det är oftast höga lönekostnader för administrativ personal och spelare och tränare som ligger bakom att många idrottsföreningar får ekonomiska problem.
Lönekostnaderna har helt enkelt inte svarat mot det marknadsvärde som föreningen aft i form av intäkter från publik och sponsorer. Vid de samtal som P4 västerbotten haft med föreningsledare som sysslat med att ordna upp ekonomin sen föreningar hamnat i bekymmer, framkommer också att det i föreningsstyrelser ofta finns en stor okunskap i ekonomiska frågor och i rollen som arbetsgivare. 800 idrottsföreningar i Västerbotten omsätter i runda tal 150 miljoner kr per år. Tre föreningar har gått i konkurs. det är IFK Holmsund, basketlaget Umeå Nordics och senast Nordmalings IF. Ett stort antal föreningar har haft eller har fortfarandee stora ekonomiska problem. Det två mest kända exemplen är Björklöven och Umeå FC.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista