Umeå

Gymnasieskolor värvar elever

Att ha roligt och att göra det man är intresserad av och bra på. Det är de tyngsta faktorerna som väger in när det gäller niondeklassarnas val av utbildning på gymnasiet. Den 1 februari ska 3228 niondeklassare i Västerbotten välja gymnasium och det finns 204 valbara utbildningar med 4462 platser att välja bland.

Några av de platserna finns på Umeå praktiska gymnasium som är en av länets minsta gymnasieskola som hade informationskväll för nior och deras föräldrar igår.

Det finns 3 228 niondeklassare och 204 valbara gymnasieutbildningar med 4462 platser i hela Västerbottens län, berättar Maria Höglund som arbetar på Gymnasieintagningen i Vindeln.

Det är många utbildningar och stor konkurrens om eleverna. Något som Åsa Kling, rektor vid Umeå praktiska Gymnasium, är väl medveten om.

– Ett tungt argument är att eleverna har stor chans att få arbete direkt efter gymnasiet, säger hon.

Martina Sandberg, Felicia Lindholm, Elvira Gustavsson och Isa Lundkvist, som kommit på informationskvällen tycker det är svårt att välja program eftersom det finns så mycket att välja på. Ett annat problem är att komma in på sitt första val, säger de.

Reporter Filippa Armstrong.

filippa.armstrong@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".