Anja Pärson, Foto: Scanpix
Alpint

Anja vann!

Uppdaterad 17:24

Anja Pärson vann dagens superkombination i världscupen i S:t Moritz. Inför slalomdelen låg Anja Pärson på nionde plats, men tog sig alltså upp till första.

Världscupsvinsten var den 41:a i Anja Pärsons karriär. Få kan dock komma att ha samma betydelse som superkombinationssegern i S:t Moritz.
– Väldigt skön. Jag rankar sällan mina segrar men jag vet hur viktig den här är för självförtroendet inför OS, sade hon till TT.

När väl sista konkurrenten gick i mål långt bakom henne, kastade Anja Pärson överdragsjackan. Sedan sprang hon ut i målområdet och gjorde "Sälen", hennes välkända segergest.

Den satt lika bra som fredagens slalomåkning trots att det var så länge sedan - närmare bestämt över ett år.

Aldrig tidigare i karriären har segertorkan pågått så länge. När den till slut bröts kunde heller knappast glädjen vara större hos Pärson. 43 hundradelar före Michaela Kirchgasser och 92 före Lindsey Vonn var hon en vinnare igen. -OS handlar bara om den mentala biten, så är det bara. Jag har jobbat hårt och segern kunde inte komma vid ett bättre tillfälle, sade hon.

Med Vancouver bara ett par veckor borta har flerfaldiga OS-medaljören Pärson fått se sig stå i skuggan av skidskyttar, längdskidåkare och hockeyspelare. Då kunde inte S:t Moritz komma mera lägligt. Lyxorten har en speciell plats i hennes hjärta sedan VM 2003 och som genrep inför OS kan det nu bli succé. -Jag känner ju konkurrensen med skidskyttetjejerna och längdåkarna, skojade hon.
– Det var lite extra kul att vinsten kom just här i S:t Moritz. Jag har alltid gillat det här. Jag får en energikick när jag kommer hit, det är så att man hittar en harmoni i vissa backar. Jag vet vad jag ska göra.

Då hade hon tagit sig igenom segerintervjuer, fått grattiskramar och kindpussar. På prispallen hade hon stämt upp i svenska nationalsången – kanske inte fullt så bra som insatsen i backen – men ändå.

Hon kunde se tillbaka på ett super G-åk som innehöll något misstag och lite för mycket försiktighet. Med en niondeplats hade hon dock en rad fartspecialister framför sig. De kunde Anja Pärson räkna bort inför slalomdelen. Det hela lutade i stället mot ännu en kamp mellan henne och Lindsey Vonn, 82 hundradelar före.

Det var då det där förlösande slalomåket kom, det som innehöll den perfekta avvägningen av aggressivitet utan att det blev några stora misstag och plötsligt var hon snabbast av alla.
– Det har ju gått tungt i slalomen, Maribor var ett totalt bottennapp så för självförtroendet känns det otroligt viktigt att klara av den här slalomen. Jag åker bland annat ifrån Kirchgasser. Lindsey har också gjort bra ifrån sig men jag kör ifrån dem allihopa i dag.

TT: Tycker du att folk har varit för otåliga när det gäller dina resultat?
– Är det inte så med mig varje år om jag inte vinner? Jag har helt klart haft en bra säsong. Tyvärr så jämför man sig med de som haft ännu bättre säsong men jag är nöjd.

Fortsättningen på helgen i Schweiz har också alla möjligheter att bli lyckad. På lördag är det störtlopp och på söndag definitivt OS-genrep med super-G.

Tobias Österberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".