Höjda hastigheter hyllas av förare

Höjd hastighetsgräns är mer populärt än sänkt, det konstaterar Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. VTI har undersökt hur trafikanter uppfattar justerade hastighetsgränser på sex vägsträckor utanför Umeå, Skara och Kristianstad.

Drygt hälften av de tillfrågade tror att säkerheten ökat med sänkt fart, men det var också många som trodde på oförändrad säkerhet. De flesta trodde att framkomligheten inte skulle försämras med sänkt hastighet.

Det är större andel kvinnor än man som tycker att det är bra att Vägverket sänkt hastighetsgränserna. Den skillnad man kan se mellan olika åldersgrupper är att fler yngre förare än äldre har större tilltro till allmänhetens anpassning till de nya hastighetsgränserna.

Undersökningen har gjorts som intervjuer vid vägkanten. I samband med att polisen stoppat bilister för att kontrollera nykterhet och körkort har bilisterna intervjuats om hur de ser på de nya hastighetsgränserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista