Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Underskott för Umeås gymnasier

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 15.05
1 av 2
Östra gymnasiet i Umeå. Foto: Tommy Engman/SR Västerbotten
2 av 2
Hans Lindberg (S), ordförande i Umeås gymnasienämnd. Foto Tommy Engman.

Umeå kommuns gymnasieförvaltning går nästan dubbelt så mycket back som man trodde för ett halvår sen. Anledningen är olika typer av flyttningar av elever.

Det enskilda gymnaiseskolorna klarar sina budgetar, men elevflyttningarna gör att förvaltningen har fått ett underskott på ungefär 10 miljoner kronor.

Dyra ombyggnationer och flyttar
Flyttkostnaderna och ombyggnadskostnaderna var höga under förra året när man flyttade Dragonskolans elever till Östra gymnasiet och vuxenutbildning från Mimer till Östra. Underskottet som de projekten orsakade hade gymnasienämnden ändå kontroll på vid delårsbokslutet. Men det minus på 5,5 miljoner man räknade med då har vuxit till 9,7 miljoner sen dess. Det beror nästan helt på att flera hundra elever under pågående termin bytt framförallt praktiskt inriktade program. En del har gått till nya gymnasieprogram som dykt upp på fristående skolor och som kommunen skall betala skolpeng för, många har bytt till fordonsprogrammet i Vännäs med åtföljande skolpeng.

– I nämnden har vi diskuterat hur vi skall förhålla oss till det här, för det är en ny situation. Vi behöver möjligen en buffert för att klara av den här typen av ökade kostnader på grund av valfriheten. Det har varit förändringar som kommit sent. På bara ett par månader, när en elev valt att flytta, hinner vi inte styra om verksamheten, säger Hans Lindberg, socialdemokraterna, som är ordförande i Umeås gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd.

Friskolor lockar
Vice ordföranden i Umeås gymnasienämnd, centerpartiets Erik Bergner tycker elevernas flyttningar delvis beror att den kommunala skolan inte varit tillräckligt attraktiv – och att kommunens högre kostnader ändå har något gott med sig.

– Kanske behöver Umeå kommuns gymnasieskola omorganiseras för att passa eleverna bättre. Men det här är ju en valfrihet som riksdagen beslutat om. Och ett felval har ju också en alternativkostnad om en elev kanske inte lyckas så bra som han eller hon kan göra när de får välja ett program de verkligen vill gå.

Reporter: Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".