Satsning på företagshälsovården

 För att få tillbaka sjukskrivna i jobb satsar regeringen 550 miljoner på insatser inom företagshälsovården. Syftet är bland annat att fler företag ska använda sig av företagshälsovård för sina anställda.

När företagen får hjälp med kostnaden tror Sven-Åke Boström vd på Umehälsan att anställda kan bli hjälpta tidigare än idag:

– Genom att det finns en bidragsdel i pengarna så minskar det tröskeln för företagaren att känna att det kostar så mycket att ta en tidig kontakt. För den kan ju vara onödig i värsta fall och då vill man hellre vänta och se, säger Sven-Åke Boström.

Umehälsan är en av flera aktörer som erbjuder företag företagshälsovård och att staten nu går in med pengar till den företagsnära sjukvården innebär bland annat att små företag med mindre än 20 anställda kan få ett bidrag på 200 kronor per anställd. Större företag kan få högst 100 kronor.

Företag som sysslar med företagshälsovård och som godkänns av Försäkringskassan kan också få 4 500 kronor under de första 45 dagar den anställde är sjuk:

– Det ökar ju tempot i rehabiliteringsprocessen naturligtvis i och med att det finns en spindel i nätet som driver på, förmedlar kontakter och ordnar möten och det tror vi ska betyda mycket.

Det som också är nytt när det gäller företagshälsovården är att företag kan få högst 100 kr i bidrag till vissa medicinska undersökningar som röntgen och provtagningar.

Det är kostnader som företag annars tvekar att satsa på det säger Sven-Åke Boström.

Den kostnaden får då den offentligt drivna sjuk och hälsovården ta.

Regeringens satsning på företagshälsovården liknar väldigt mycket det förslag som Svenskt näringsliv och LO presenterade 2006 men som regeringen då inte tog, det säger Stefan Wiberg ombudsman på IF Metall i Stockholm:

– Ja vi har varit med från början och gett ett antal förslag, redan för tre år sedan faktiskt. Det som har kommit fram nu tycker vi är ganska bra.

Vad är det som är ganska bra?

– Det som är ganska bra är om företagshälsovården kan få vara med i ett tidigare skede när det gäller att göra arbetsförmågebedömningar och arbetsskadeutredningar, så kan det innebära att människor kan komma tillbaka tidigare i arbete och det är viktigt för våra medlemmar, säger Stefan Wiberg.

Det är Försäkringskassan som ska granska att de som anordnar företagshälsovård sköter sitt uppdrag och gör det som de ersätts för. För att få det statliga bidraget måste de som anordnar företagshälsovård ansöka om att bli godkända före 15 mars 2010.

Beslutet om statligt stöd till den sjukvårdsnära företagshälsovården togs av regering och riksdag december 2009.

Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista