Skola och kamrater i samtal till Bris

Skola, skolk och mobbning är ett ämne som ökat i samtalen till Bris, Barnens rätt i samhället. Det visar Brisrapporten 2010 som presenterades igår. Skola, myndighetskontakter och psykisk ohälsa är tre områden som Brisrapporten valt att lyfta. Där berättar barn att de inte får komma till tals, eller blir tagna på allvar, säger Charlotte Davidsson som är Bris-ombud, Region Nord i Umeå.

Det var 21 611 barn och unga som via telefon, mejl eller chattar hörde av sig till Bris under förra året. Kontaktområderna som ökat mest under förra året är "kamrater", "rädsla/oro" och "skola".

Genomsnittsåldern är på ungefär 14 år och flickorna stod för nästan 80 procent av kontakterna med Bris och pojkarna 20 procent. Skillnaderna mellan antal pojkar och flickor som hör av sig till Bris har ökat sedan 2008.

Är bristen på kunskap hos vuxenvärlden om barns behov och utveckling större än bristen på resurser? Den retoriska frågan ställs i rapporten som många politiker, myndighetspersoner och andra "viktiga" personer samlats för att ta del av när den presenterades i går i Umeå.

Filippa Armstrong
filippa.armstrong@sr.se

Detta är Bris

Bris bildades 1971 av författaren Gunnel Linde och journalisten Berit Hedeby efter att en treårig flicka blivit misshandlad till döds av sina föräldrar.

Bris är en organisation för barn och unga som på något sätt far illa. Hit kan barn och ungdomar upp till 18 år anonymt och kostnadsfritt vända sig när de behöver stöd från en vuxen.

Organisationen är uppbyggd i ett förbundskansli och har fem regionkontor. Verksamheten bygger på ideellt arbete samt ekonomiska bidrag och gåvor från privatpersoner, företag och offentliga givare.

Det finns cirka 600 frivilliga jourare som hjälper barn och ungdomar genom att ge dem stöd och råd. Verksamheten består av Barnens Hjälptelefon, Bris-mejlen, projektet Bris-chatten och Bris Vuxentelefon - om barn.

Vidare gör Bris undersökningar och utvärderingar av verksamheten och sammanfattar kontinuerligt barns och ungdomars allmänna hälsa. En årlig sammanställning, Bris-rapporten. FN:s konvention om Barnets rättigheter, Barnkonventionen är ett viktigt riktmärke i Bris arbete.

Bris har ett nytt telefonnummer 116 111

Källa: Bris och Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista