Förundersökningar om plantskola

Två förundersökningar som rör Piparböle plantskola vid Kullaområdet i Umeå, har inletts av åklagarmyndigheten i Luleå. Misstankarna rör rester av bekämpningsmedel från plantskolans verksamhet. Åklagaren Lars Magnusson säger till P4 Västerbotten att det ännu är för tidigt att säga om åtal kommer att väckas mot företaget Svenska skogsplantor AB, som driver plantskolan i Piparböle.
Det åklagaren Lars Magnusson väntar på är ett provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium. Det handlar om svar på prover som togs i december förra året och som är från ett område där 5 miljoner tallplantor grävts ner. Tallplantor hade varit preparerade med bekämpningsmedel och gödsel. Det åklagaren nu vill veta är om bekämningsmedlet finns kvar och fortsätter att läcka ner i grundvattnet. 1999 hittades rester av bekämpningsmedel i grundvattnet vid Piparböle plantskola och sedan dess tar Umeå inget vatten från Kulla Brunn, enligt Tomas Hedlund chef för det kommunala bolaget Umeva. Förutom utredningen om tallplantorna har åklagaren inlett ytterligare en förundersökning som rör den anmälan som miljökontoret i Umeå lämnade i november förra året. I den misstänks företaget Svenska skogsplantor AB ha använt bekämpningsmedel som de inte haft tillstånd för. Åklagaren Lars Magnusson kan i dag inte svara på om och när ett eventuellt åtal kommer att väckas. Han tror inte att det kommer att vara klart före den 31 januari då Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå fattar beslut om Svenska skogsplantor ska få fortsätta med sin verksamhet vid Piparböle plantskola.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".