Linda Åström och Gunda Sandström, förra årets pristagare och årets prisutdelare. Foto Anna Burén.

Får pris för Vännäs mot rasism

I dag har Umeåregionens integrationspris 2009 delats ut på Folket hus i Umeå. Priset gick till Linda Åström, som arbetar med att ta emot nyanlända flyktingbarn i Vännäs. Det var också hon som startade nätverket Vännäs mot Rasism.

– Det känns jättebra. Det känns som om alla vi som har arbetat för ett bättre Vännäs har fått ett erkännande, säger Linda Åström.

Linda Åström arbetar i Vännäs Kommun med att ta emot nyanlända flyktingbarn i kommunen. Och dagen efter trakasserierna mot flyktingar förra året tog hon tillfället i akt att mobilisera krafterna mot rasism.

– Det var ju dagen efter tumulten som hade varit i Vännäs helgen 9-10 maj 2009, då vi samlades kring 800 personer i demonstationer för att visa vår avsky mot det som hade hänt, eller det vi trodde hade hänt då.

– Jag tog då tillfället i akt att samla de människor som ville engagera sig och det visade sig att det fanns jättemånga människor som verkligen ville göra Vännäs till ett bra ställe för alla, säger Linda Åström.

Vännäs blev rikskänt för trakasserierna i våras som fick flera flyktingfamiljer att lämna orten. Men nu är det annorlunda, säger Linda Åström.

– Jag tror att de flesta nyanlända i Vännäs trivs jättebra. Bra skola, bra mottagna, att det finns möjlighet att komma in i samhället.

– Det tror jag eller det vet jag att de gör, att de trivs i Vännäs, säger Linda Åström, som fick Umeåregionens integrationspris 2009.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".