Poliser mot hedersvåld

Polismyndigheten i Västerbottens län höjer kunskapen om hedersrelaterat våld. Polisledningen hoppas att fler gärningsmän ska kunna dömas med bättre polisutbildning.

– Det är bra att polisen utbildar sig i de här, ofta mycket svåra, frågorna, säger Gunda Sandström, före detta rektor. I sitt arbete har hon mött och möter flickor och pojkar i Umeå som utsätts för hedersrelaterad brottslighet.

Bara en tredjedel av alla brott i nära relation anmäls. Under det senaste året har svensk polis genomfört en stor satsning för att fler ska våga anmäla brott och orka fullfölja rättsprocessen.

– Det är naturligtvis ett ständigt pågående arbete och just nu har poliser i Umeå och Skellefteå fått utbildning i hedersrlaterat våld, berättar Lars Wahlberg som är biträdande chef i polisområdet Umeå OCH Södra Lappland.

– Samarbete över myndighetsgränser är det viktigaste det gäller att alla myndigheter i hela kedjan är utbildade, säger Juno Blom som arbetar som utvecklingssamordnare på Länstyrelsen i Östergötland och var inbjuden föreläsare.

Reporter Filippa Armstrong
filippa.armstrong@sr.se

Fakta om hedersrelaterat våld

FN uppskattar att runt 5 000 hedersmord begås varje år.Enligt en uppskattning av organisationen Kvinnoforum lever mellan fyra och fem miljoner personer idag under förhållanden där hedersrelaterat våld förekommer.

2001 antog FN en resolution som slår fast att det är statens ansvar att förhindra och utreda hedersrelaterade brott och att skydda de som utsätts för dessa brott mot mänskliga rättigheter.

I Sverige har polisen kännedom om elva hedersrelaterade mord. Omkring tjugo misstankar om mord av denna typ rapporteras årligen till polisen.

Källa: Hedersrelaterat våld i Sverige och i Världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".