Anders Sellström (KD) Foto: Umeå kommun

Sellström kandiderar dubbelt upp

Politikern Anders Sellström i Umeå toppar Kristdemokraternas listor både till riksdagen och till Umeå kommunfullmäktige. Det står klart efter att kommunlistan nu har spikats. Får han en plats i riksdagen vill han ändå sitta kvar som gruppledare i fullmäktige.

– Min prioritet är riksdagen, och jag vill ju komma in där och få folkets röster för att klara det, men jag vill också finnas kvar i den lokala kommunpolitiken. Det innebär i så fall att jag kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige om jag tar mig in i riksdagen, säger Anders Sellström.

Anders Sellström har redan nu en lång rad uppdrag. Han är  ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens närings- och planeringsutskott. Sellström är vice ordförande i kommunstyrelsens globaliserings- och forskningsutskott, i byggnadsnämnden, i kommunens organisationsnämnd, och i bolagsstyrelserna till Umeå vatten och avfall AB (Umeva) och Umeå parkerings AB (Upab) och han är ombud till Svenska kommunförbundet. Anders Sellström sitter också med i Kristdemokraternas partistyrelse.

Vanligt att kombinera riks- och lokalpolitik
Sellström tror inte att det ska bli några problem att hinna med politiken både i riksdagen och i kommunen.

– Jag har varit med i så länge i politiken så jag tror inte att det är ett problem över huvud taget, och just för att vi också lotsar fram en helt ny person, Veronica Kerr, som kommer att axla ett stort ansvar är jag absolut inte orolig för det.

Veronica Kerr från Holmsund är andranamn på Kristdemokraternas kommunlista i Umeå. Kristdemokraterna har denna mandatperiod 4 ledamöter i fullmäktige.

– De flesta riksdagledamöter i vårt land har ofta någon form av lokalt uppdrag där man finns antingen som landstingspolitiker eller kommunpolitiker så det är ganska vanligt, säger Anders Sellström.

Du är ju förälder också, hur ska du hinna med så mycket arbete?

– Det är det som är politikens baksida. Men det här har vi pratat igenom rejält och gått igenom ungefär hur det kommer att se ut framöver, så det är väl förankrat.

En av de frågor Sellström vill arbeta med i riksdagen om han blir invald är infrastrukturen.

– Det är viktigt att fortsätta strida för att vi får hela Botniabanan att gå vidare upp i Norrbotniabanan. Och att vi får en satsning på turismen för det tror jag är oerhört viktigt för Västerbottens framtid.

 Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".