1 av 3
Mats Lundmark, NCC Foto: Inga Korsbäck/SR Västerbotten
2 av 3
De lettiska arbetarna ska lägga golv och sätta upp glasfasaden
3 av 3
Umeå

Lettiska arbetare gör ovanligt golvjobb

Vid bygget av Resecentrum Umeå östra är två lettiska bolag anlitade som underentreprenörer. Företagen har anlitats av NCC för att sätta upp glasfasaden och att lägga golv. Att lägga golv på det sätt som nu görs är väldigt ovanligt i Sverige, säger Mats Lundmark från byggföretaget NCC.

– Att lägga sådant här golv var mer vanligt på 50- och 60-talet. Det har väl mer eller mindre försvunnit granit och marmor för att det är ganska exklusivt. Våra killar har nog inte satt marmor och granit de sista femton, tjugo åren. De har ofta lagt det i fix.

Att lägga marmor och granit på en så pass stor yta som 2000 kvadratmeter är mer vanligt ute i Europa. Men nu ska det göras i Umeå och jobbet ska vara klart på tre månader. Det var pris och referenser som fick NCC att anlita ett lettiskt företag som lägger golvplattorna i bruk och inte fix.

Limmat vanligare i Sverige
Att lägga det i fix, limma fast plattorna är mer vanligt bland svenska företag och de svenska byggjobbarna, säger Mats Lundmark.

– Det går mindre arbetstimmar att lägga klinker och limma det på betongen. Det går gigantiskt mycket mer timmar att lägga det i bruk. Det är också mer hållbart att lägga in marmorgolv på det här sättet än det traditionella, säger Mats Lundmark.

– Golvet blir mer slitstarkt. Svar ja. Det är lättare att få till golvet riktigt plant eftersom du lägger det i sättbruk och du kan knacka till plattorna.

Inga dumpade löner
De lettiska företag som nu anlitats ska enligt Mats Lundmark följa svenska lagar och lönen ska inte heller vara lägre än minimilönen och Lars Forsgren ombudsman från Byggnads i Umeå säger att de avtal som NCC har med underentreprenörer brukar vara i ordning.

– Företag som NCC brukar vara mån om att anlita företag som har svenskt kollektivavtal, det är jag helt övertygad om, säger Lars Forsgren Byggnads.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista