Enkätresultaten ligger i nivå med riksgenomsnittet eller något därunder. Foto: Tommy Engman.

Hälsocentralerna får godkänt

Länets hälsocentraler får godkänt när patienter har fått tycka till om vården. Enligt ett pressmeddelande från landstinget är patienterna relativt positiva till den vård och det bemötande de fått hos hälsocentralen.

Resultaten varierar dock mellan hälsocentralerna och delfrågor. I jämförelse med övriga landsting ligger resultaten i nivå med riksgenomsnittet eller något under.

Resultaten kommer från Sveriges första nationella patientenkät som genomfördes inom primärvården i höstas. I Västerbotten skickades 6 800 enkäter ut till slumpvis utvalda patienter som varit på läkarbesök vid någon av länets hälsocentraler eller sjukstugor. Totalt svarade 4 000 personer på enkäten som innehåller frågor om hur man upplever vårdens kvalitet. 

– Enkäten ger ett bra underlag när politiker ska ställa krav på vården och få kunskap om vad som behöver följas upp, säger Leif Hognert, bitr landstingsdirektör och ansvarig för primärvårdens beställarfunktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista