umeå

Volvo kommer att återanställa fler

Det kommer att bli ännu fler återanställningar på Volvo Lastvagnar i Umeå. Volvo har sedan tidigare lämnat beskedet att 240 kommer att återanställas men det kommer att behövas ännu fler.

Jan-Olov Carlsson från Metallklubben på Volvo Lastvagnar möter nu höga förväntningar från medlemmarna.

– Vi får jättemånga telefonsamtal och det är så mycket förväntningar och så många glada röster man hör jämfört med tidigare när vi mer möttes av oro och till och med gråt i telefonluren.

– Att få vara med om att det vänder och att folk får nya förväntningar och får tillbaka jobben, det är jättekul, säger Jan-Olov Carlsson.

Den här tiden i fjol präglades av varsel och stoppdagar på Volvo Lastvagnar. Nu har det börjat vända och man är på väg tillbaka till tvåskift. Det är redan klart att 240 av de 1200 metallare som lämnat fabriken kommer att återanställas - på visstid. Och det kommer att behövas ännu fler, säger platschefen Anders Olausson, men hur många är ännu inte klart.

– Det är någonstans runt 300 personer, men det siffran är väldigt lätt att den fastnar på allas läppar men det blir fler än 240 i alla fall.

– Vi ser ju en tydlig återhämtning inom de flesta av våra marknader så det ser positivt ut, säger Anders Olausson.

IF Metall har hela tiden varit kritiskt mot de stora uppsägningarna. Ledningen pekar på vilka stora lönekostnader det hade varit att behålla fler, men från facket menar Jan Olof Carlsson att det faktum att man nu redan återanställer visar att man drog för hårt i handbromsen.

– Vi har själv haft en bild att det varit för stora uppsägningar, man skulle ha haft mer is i magen. Det här visar också att vi hade rätt.

– Man skulle ha varit försiktigare när det gäller neddragningar av personalstyrkan för vi vet att det alltid vänder tillbaka, säger Jan-Olov Carlsson, vice ordförande i Metallklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se