Mer kontroll av överviktiga gravida

För första gången har nu mödrahälsovården i länet infört riktlinjer för gravida vad gäller deras vikt. Kvinnor över ett visst BMI får extra kontroller, för att de ska gå att bättre förutse problem som kan uppstå under graviditeten eller förlossningen.

Gravida kvinnor som har ett BMI (bodymass index) på över 30 får extrakontroller, eftersom de har en ökad risk att föda för tidigt eller att förlossningen slutar med ett oplanerat kejsarsnitt. Det är mödrahälsovården i Västerbotten som under 2009 har infört nya riktlinjer för gravida, vad gäller deras vikt. Om kvinnan har ett BMI på 40 så blir hon även bedömd av en narkosläkare i slutet av graviditeten, eftersom de kan vara svårare att lägga en ryggbedövning på henne och det finns risker med att ge narkos.

– Vi pratar inte om utseende utan det handlar om en hälsorisk för mor och barn, säger Rolf Schliker mödrahälsovårdsansvarig överläkare på kvinnokliniken i Skellefteå. Vi vill få folk att inse att det utgör en risk för barnet och hoppas på en förståelse.

Fler undersökningar
Nu får alltså kvinnor som är överviktiga göra fler undersökningar. Allt för att man ska kunna förutse eventuella risker och vara säker på barnets tillväxt. Schliker berättar att när de utför kontroller med ultraljud på stora mammor är inte resultaten lika bra. Det är en ökad felmarginal och sämre träffsäkerhet även vad gäller att mäta både magmåttet och ultraljud. Med fler planerade undersökningar så hoppas man förhindra att det blir komplikationer. Det som kan inträffa är att barnet föds för tidigt eller att det blir ett kejsarsnitt. Men det är också så att stora mammor har en ökad risk för att barnet dör i magen.

Hanna Marklund har nyss fött en flicka och sitter på sin säng på BB. Lilla tjejen som föddes utan problem ligger inlindad i en rosa filt i sin plastsäng på hjul. När Hanna Marklund får frågan om hon tycker det skulle vara jobbigt att prata vikt och kilon säger hon att det beror på hur frågan framförs.

– Det är klart att har man mycket vatten i kroppen är det nog svårt att hålla viken. Samtidigt som, ligger man i soffan och äter godis och glass så är det nog bra att få en tankeställare. Det är en fara för både mamman och barnen och är nog inte bästa sättet att ta han om sin graviditet säger hon.


När Rolf Schliker började jobba med mammor var det inga problem om mamman gick upp fyra kilo. I dag är det oftast siffran 8 till 12 kilo som sägs vara normalt. Men vad som räknas till normalt beror även på vilket land du bor i.
-- Barnet är en riktigt duktig parasit. Och har man redan från början ett överskott så tar den av överskottet. Mamman kan till och med gå ner i vikt under graviditeten utan att barnet tar skada, säger han.

Reporter Åza Meijer
aza.meijer@sr.se