Umeå

Bussförare oroas av varningar

Bussföretaget Nobina som sköter Umeås lokaltrafik anklagas nu för att ha börjat dela ut varningar till anställda utan goda skäl. Personalen har tidigare ifrågasatt att en anställd som stått bakom ett Medborgarföslag om att utreda hur lokaltrafiken fungerar varslats om uppsägnig.  

Nu i helgen under ett årsmöte med Kommunals medlemmar inom sektion 7 Umeå lokaltrafiken kom det fram att företaget satt i system att dela ut varningar till personalen för "rena struntsaker", som en bussförare skriver anonymt till media.

Nytt möte om att hantera varningar
Fackets styrelse har på grund av det här satt upp lappar om att den som får en varning ska kontakta facket direkt så att de kan agera. Facket i det här fallet Kommunal har sju dagar på sig att begära en förhandling om en varning utfärdas.

Bussförare som var med på årsmötet bekräftar för P4 Västerbotten att det som den anonyme bussföraren skriver stämmer och planen nu är att ordna ett nytt möte enbart om varningar och hur facket ska handskas med dem.

Peter Eriksson trafikschef vid Nobina säger till P4 Västerbotten att han inte känner till de anklagelser som riktats mot företaget. Han säger också att frågan om varningar inte har kommit upp på de samverkansmöten som är mellan arbetsgivare och fack. Peter Eriksson säger också att han inte vill kommentera anonyma påståenden och han vill även höra vad de fackliga företrädarna har att säga innan han vill uttala sig.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se