umeå

Sofiehemsskolan blir kvar

Uppdaterad 16:24

Det blir ingen nedläggning av Sofiehemsskolan i Umeå. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ändrat sig. Johanna Sandström, som har barn som går på Sofiehemsskolan, är en av de föräldrar som känner sig väldigt lättad i dag.

 – Väldigt lättad blev jag över att kunna lägga det här bakom mig. Det har varit så dominant det här halvåret. Vi är en liten, nära skola där barnen blir sedda och jag tror att de får genom det en väldig trygghet också, säger Johanna Sandström som har en dotter i förskoleklass där och en son som ska börja där om två år.

I slutet av förra året bestämde kommunfullmäktige att Sofiehemsskolan skulle läggas ned. Man skulle kunna spara pengar genom att lägga ned och slippa renovera den gamla skolan, och barnen kunde flytta till den nya Ålidhemsskolan i stället.

Men nu har politikerna fått en ny befolkningsprognos och den visar att de yngsta åldersgrupperna kommer att öka mer än väntat i de östra stadsdelarna.

– De nya prognoserna visar på en markant ökning av barn både i grundskolan och i "ett till fem år" och då kan vi inte hålla fast vid det beslut vi har fattat tidigare, säger Margareta Rönngren, (S) ordförande i för- och grundskolenämnden.

Nu blir skolan kvar och ska renoveras. Och att antalet barn blir fler i Umeå kommer förstås också att innebära att andra skolor påverkas, säger Rönngren.

– Det är klart att det kommer att påverka oss därför att det blir så många fler barn i våra verksamheter. Där det direkt kommer att märkas är inom förskolan för där har vi absolut inga platser över. Där måste vi direkt fatta en massa beslut om att vi måste i gång med fler avdelningar för vi har ju som mål att minska barngrupperna. Så det blir en jättestor utmaning att fixa det här.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se