Det blir inget av IB-programmet i höst på grund av för få sökande. Foto: Tommy Engman/SR.
UMEÅ

Gymnasieutbildningar ställs in

Umeå kommun ställer in starten av två gymnasieutbildningar till hösten. Det är för få sökande. Och en tredje utbildning är i farozonen.

– Det var bara en sökande och ingen reserv. Vårt uppdrag är att ge ungdomarna utbildning och har vi inte några ungdomar så kan vi inte heller bedriva utbildning.

I slutet av förra året meddelade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att antalet gymnasieelever i Umeå kommer att minska med 20 procent fram till år 2016.

Hur man skulle "anpassa kostymen" det skulle politikerna avgöra efter att niondeklassarna gjort sina förstahandsval till gymnasiet i februari.

Nu är vi där och nu står det klart att man ställer in starten av Byggprogrammet med högskoleinriktning på Dragonskolan. Det finns bara en sökande till den.

Det blir inte heller något av med den engelskspråkiga internationella IB-utbildningen på Östra gymnasiet. Bara tolv personer har sökt den.

Också Handels- och administrationsprogrammet hade för få sökande, men här väljer politikerna att vänta med sitt beslut till i slutet på mars. Det kan ramla in fler ansökningar, tror man.

 Och när det gäller det engelskspråkiga IB-programmet på Östra gymnasiet så hoppas politikerna att det ska finnas med i programutbudet om ett år igen:

– Vi måste utreda det här. Det här är i nära samarbete med universitetet och vi måste höra hur de ser på det här. Vi måste bygga röda trådar mellan kommun och universitet. Det här kan vara en viktigt strategisk utbildning, men nämnden tycker inte att det går att driva den vidare i den här formen.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista