Umeå

Protest mot slipstvång i vinterkyla

Uppdaterad 15:27

En busschaufför på Nobina i Umeå blev idag hemskickad för att han inte hade rätt uniform med slips och skjorta på sig i kylan. Det fick honom att protestera på Vasaplan i Umeå.

– Det är en taskig attityd överlag mot oss busschaufförer, vi får inte säga till om någonting, vi ska bara tiga och hålla tyst. Vi får sitta i kalla bussar som de inte har tid att reparera eftersom de har dragit in på verkstadspersonal och allt möjligt, säger föraren Torbjörn Vendestad.

Bussbolaget Nobina gjorde i morse en klädkontroll för att se att förarna var rätt klädda i slips och skjorta. Föraren Torbjörn Vendestad var en av de tre förare som blev hemskickad för att byta. Men det ville han inte. Han menar att det är för kallt med skjorta och slips.

Bolaget har en längre tid haft problem med bussar som inte hållit värmen - och med den senaste tidens kyliga väder har många av förarna tagit på sig tjocka tröjor för att hålla värmen.

Men skjorta och slips ska fortfarande vara synliga. Förarna ska dra ner jackan och hålla undan tröjan vid halsen, enligt de fyra driftsledarna som kontrollerade klädseln.

Protesterar på Vasaplan
Torbjörn Vendestad som blev hemskickad åkte tillbaka för att kolla med chefen om företaget verkligen stod fast vid det här. Svaret blev ja.

– Nu räcker det, tycker Vendestad och bestämde sig för att protestera offentligt. Vid lunchtid på torsdagen stod han på Vasaplan i Umeå med ett plakat och berättade om händelsen.

"Sluta trakassera oss busschaufförer" står det på plakatet.

Nobina förstår inte kritiken
Från Nobina i Umeå säger trafikchefen Peter Eriksson han inte förstår varför det skulle bli kallare om man har slips och skjorta under tröjan.

Han säger att företaget i förra veckan informerade alla anställda om att det kommer att bli en oannonserad kontroll av uniformerna eftersom man märkt att reglerna efterlevs dåligt.

– Det är den här uniformen man ska ha. Alla parter i samverkansgruppen var överens om att det behövde göras en kontroll för att det var lite halvdålig efterlevnad, säger Peter Eriksson.

En av förarna står på Vasaplan med ett plakat där det står "Sluta trakassera oss busschaufförer", hur ser du på det?

– Det är beklagligt att han känner det men det är hans val om han inte vill bära korrekt uniform, säger Peter Eriksson, trafikchef på Nobina i Umeå.

Kaffe och bulle som stöd

Benav Iasin är också busschaufför på Nobina han blev också tillsagd att gå hem och ta på sig slipsen i morse, vilket han också gjorde nu har han kommit för att visa Torbjörn sitt stöd med en kopp kaffe och en kanelbulle.

– Som min kollega säger, det är ju trakasserier. Jag vill visa att jag står bakom honom. Alla tycker likadant egentligen men det är inte många som vågar säga någonting, alla är rädda om sina jobb, säger Benav Iasin.

 Filippa Armstrong
filippa.armstrong@sr.se
Anna Burén
anna.m.buren@sr.se