Storuman

Socialdemokraterna splittrade

Tio socialdemokrater i Storuman ställer inte upp i valet i höst om Karin Malmfjord blir ny ledare för partiet. Det skulle innebära att inga yngre aktiva socialdemokrater ställer upp i valet.

Ordföranden i Storumans S-förening Leif-Göran Johansson vill inte ha ett parti med enbart "tanter och farbröder" som han skriver i ett uttalande.

Den grupp av yngre aktiva s-politiker som finns i Storuman anser att nuvarande ledarskap i partiet är föråldrat och omodernt. Yngre i det här sammanhanget betyder mellan 30 och 40 år. De pratar om teambildning och kollektivt ledarskap och det står inte Karin Malmfjord för anser de.

När Storumans S-förening beslutade om vilka namn de villa ha på fullmäktigelistan röstade de fram Johan Duval.

Demokratiskt problem
Men när listan slutgiltigt skulle spikas i Arbetarkommunens representatskap stödde flera representanter i S-föreningen Karin Malmfjord istället.

Beslutet är giltigt men oacceptabelt ur demokratisynpunkt, tycker Leif-Göran Johansson. I sitt uttalande till media skriver han att det råder ett demokratiskt underskott inom partiets repskap.

Ordföranden gillar ändå debatten
- Det här är spännande och jag är inte rädd för konflikten, säger Leif-Göran Johansson till P4Västerbotten.

- Det är mycket bättre att folk ser att vi för en öppen och livlig debatt än att det är totalt dött och att partiet uppfattas som slätstruket, säger Leif-Göran Johansson.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se