Privata jobbcoacher är sämre

Privata jobbcoacher i länet är inte lika bra som Arbetsförmedlingens egna att hjälpa arbetssökande att hitta ett jobb. Det visar nya siffror.

– Hade vi inte haft de här externa coacherna då hade färre människor kommit ut i jobb, konstaterar Marie-Louise Ek, som är arbetsförmedlingschef i Umeå.

Arbetsförmedlingen har alltså tagit hjälp utifrån för att underlätta för arbetslösa som är på jakt efter ett jobb. Det handlar om konsulter, bemanningsföretag eller egenföretagare som får 9000 kronor för varje arbetssökande som tas emot. I höstas valde 350 länsbor en privat jobbcoach framför Arbetsförmedlingens utbud, men det har alltså visat sig att nästan hälften av dom som antogs i jobbcoachprogrammet mellan augusti och november i fjol och som valde en privat jobbcoach inte fick något jobb.
– Det här är en ögonblicksbild i dag och det här måste också få ta sin tid och ges tid, konstaterar Marie-Louise Ek, som tycker att det är lönsamt att anlita externa jobbcoacher.

Helena Abrahamsson, som bor i Storuman är 20 år. Hon har haft kortare vikariat efter studenten. När hon blev erbjuden en jobbcoach var hon skeptisk, men efter ett par träffar har hon nu bestämt sig för att plugga.
– Han har peppat mig så att jag ska förstå vad jag är intresserad av och att det är värt att satsa på det man är intresserad av i stället för att söka där man tror att det finns jobb. För då kommer man i göra något man inte vill.

Reporter Alexandra Malmqvist-Olsson
alexandra.malmqvist-olsson@sr.se