Norrlandsoperan sätter upp West Side Story. Foto: Anders Wikström/SR

West side story på Norrlandsoperan

För första gången sätter Norrlandsoperan upp en stor musikal. I nästa vecka blir det premiär för West Side Story, en historia fylld av grupptryck, våld och rivalitet men inte minst - ung och passionerad kärlek.

Det är Staffan Aspegren som står för regin och han menar att det är musiken av Leonard Bertnstein som gör att musikalen sätts upp om och om igen på all världens scener.

- Det är precis samma musik på den här scenen som det var när den uruppfördes på Brodway 1957, även om det var en något större orkester då. Man får inte ändra något i musiken för förlaget och det är ju inte heller nödvändigt. Det är ju ganska bra skrivet från början, konstaterar Staffan Aspegren.

Skänkta jeans
Med i Norrlandsoperans uppsättning av Bernsteins WSS finns förutom Staffan Aspegren bland andra Josef Rhedin som dirigerar. För scenografi och kostym står Elisabeth Åström. Hon har fått hjälp av Umeåpubliken som skänkt jeans som sytts om och finns med i musikalen.

Anders Wikström
anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".