Umeå

Musiker från hela världen har samlats

I helgen blir det folkmusikfestival i Umeå igen, den 24:e i ordningen. År 1986 drogs det igång och har kommit att bli Sveriges största vinterfestival för folkmusikerna.

En av årets artister är slovenen Matija Solce, som är i Umeå en andra gång för att uppträda på Umefolk, som festivalen heter sedan 2006. Han har redan ett speciellt rum i sitt hjärta för festivalen, som beroende hur man räknar 25-årsjubilerar nästa år.
– Det är en väldigt speciell festival, det är som en undergroundscen, säger Matija Solce, som spelar dragspel bandet Ethno Transit och som också ger en dockteaterföreställning under festivalen.

Umefolk är en festival som många andra bygger på frivillighet. Anton Täljbäck, som är producent för årets upplaga av festivalen, är den enda som har några betalda arbetstimmar av dom som jobbar med årets Umefolk. Han blir lite svävande när han svarar på frågan om hur många han har med sig före och under festivalen.
– Det är en gränsdragning, men man skulle kunna säga ungefär 1200 personer. Det vill säga alla som är där. Alla bidrar ju till festivalen, även publiken som är en viktig del av en konsert.

Reporter Anders Wikström
anders.wikstrom@sr.se