Thyko Edlund bor i Skellefteå. Foto: Åza Meijer/SR.
Skellefteå

Kommunen gör hembesök hos äldre

För att se hur personer över 85 år har det i sin vardag har socialkontoret i Skellefteå gjort hembesök. Orsaken till att besöken kom till för ett par år sen var att många trodde att äldre sitter ensamma där hemma.
– Vi måste ta reda på om det här stämmer, säger socialnämndens ordförande Gunilla Åström (S).

Alla äldre som har accepterat besöket har fått berätta hur deras vardag ser ut. De som fått så kallade uppsökade hembesök är de äldre som inte är i behov av insatser från Skellefteå kommun, förutom trygghetslarm.

Thyko Edlund, som fyller 88 år på självaste Tykodagen, bor i Skellefteå och är en morgonpigg herre som väntar på tidningen på morgonen. Han har även barnen ganska nära och pratar med dottern varje dag, men det finns ju de som har det betydligt sämre, säger han. Det är här som kommunen måste hitta på något tycker han och berättar om frivilligverksamheten En hjälpande hand. Det är någon som kommer hem till honom en gång i veckan.
– Vi gör mackor och kaffe och pratar. Ibland så gör hon mat åt mig, säger han och minns dage dagen då kommunen kom på besök. Då fick han många frågor som handlade om mat. Jo, han frågade vilka mattider jag hade och vad jag åt minns jag, berättar Thyko Edlund.

Efter att kommunen träffat 782 personer visade det sig att alla som äter bra, motionerar och har ett socialt liv mår bra. Det visade sig också att de äldre upplevde besöket väldigt positivt ur en trygghetssynpunkt. Efter besöket visste de att det fanns hjälp att få, om det skulle behövas.

Så nu ska socialkontoret göra samma sak igen, men nu är det alla över 80 år som kommer att få besök. Det om de vill, eftersom det går att tacka nej. Då får kommunen se om siffrorna på aktiviteter fortfarande stämmer. Att det är hela 62 % av de äldre som har fullt upp. De stickar och spela boule, lyssnar på radio och löser korsord.
– Jag brukar kika ut genom fönstret och se om det är någon som kommer och går förbi, berättar Thyko Edlund.

Reporter Åza Meijer
asa.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista