Skellefteå

Nickelsökande utanför Skellefteå

I sommar börjar undersökningen av nickelfyndigheten kring Bodaträsket, en mil söder om Skellefteå. Ett prospekteringsbolag har mutat in ett stort område då fynden, som hittades i fjol, anses mycket intressanta.

Förra året hittade Kristoffer och Kurt Lövroth ett antal stenblock med höga halter nickel och kobolt i området. Det har lett till att prospekteringsföretaget Mawson Resources har mutat in ett 5000 hektar stort område som nu ska undersökas.
– Vi har ansökt om ett undersökningstillstånd i området som tillsammans med Kristoffer och Kurts undersökningstillstånd blir ett stort område som vi ska genomsöka, säger företagets prospekteringsgeolog Lars Dahlenborg.

Tidigare magnetiska undersökningar och kartor visar på att det finns förutsättningar för att det kan finnas mineraler som nickel i området och nu görs nu en mer detaljerad undersökning med flygmätning. Sedan forstätter undersökningen med att provborra i området.

När far och son Lövroth hittat fynden gjorde dom en inmutning hos myndigheten Bergstaten på 300 ha. Prospekteringsbolaget har mutat in ett mer än tio gånger så stort område och betraktar fynden som mycket intressanta, men det återstår mycket arbetet och många analyser för att reda ut om det är värt att plocka upp mineralerna.
– Om ett år så vet vi mer, då har vi gjort de första undersökningarna av området, säger Lars Dahlenborg.

Reporter: Magnus Bergner
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista