Länspolismästare Christer Sandqvist. Foto Adam Wännman Zetterqvist/SR.

Polisen i länet ojämställd

Trots polisens uttalande ideal om en jämställd kår är majoriteten av poliserna i länet män, endast 22 procent av de anställda poliserna är kvinnor vilket är något lägre än snittet för hela riket. Det visar nya siffror. Men Länspolismästare Krister Sandkvist tycker ändå att polisen i Västerbotten har kommit långt i jämställdhetsarbetet.

Längst ner i en lång korridor i polishuset i Umeå sitter Krister Sandkvist i sitt ljusa kontor, därifrån sköter han Västerbottenspolisens verksamhet. Sedan ett par år tillbaka jobbar polisen aktivt med jämställdheten inom kåren. Tanken är att polisen ska spegla samhället i övrigt. Det är bland annat bestämt att jämställdhetsarbetet och genusperspektiv ska genomsyra rekrytering, tillsättning av chefer och ja, hela poliskåren helt enkelt, men enligt Krister Sandkvist är det viktigaste inte att det är lika många kvinnliga poliser som manliga.

– Det är inte 50/50 som är viktigt i sig, det viktiga är mångfalden och att man ökar andelen kvinnliga poliser ja, lite grann verksamheten och dess utveckling som är viktigast, säger han.

Knappt 18 procent av de cheferna inom Västerbottenspolisen är kvinnor, så en del i jämställdhetsarbetet går ut på att locka fler kvinnor att söka chefsjobb, berättar Krister Sandkvist.

– Vi har många medarbetare som inte har så många tjänsteår och många av de är kvinnor, och då är man inte lika intresserad av att söka chefsjobb, av naturliga skäl, när man inte har så många år i yrket. Sedan kan man titta på den högsta ledningsstrukturen, alltså ledningsgruppen då, och jag har sju medarbetare omkring mig och där är det tre kvinnor så där ligger vi på nästan 43 procent då.

Reporter Alexandra Malmqvist-Olsson Sveriges Radio Västerbotten.

alexandra.malmqvist-olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista