Mustafa Turan och Karoly Cifra, hoppas att utbildningen Korta vägen ska leda till praktik eller jobb. Foto: Peter Öberg, SR.
Umeå

Utländska akademiker på skolbänken

Många utländska akademiker har svårt att få kvalificerade jobb i Sverige. På Umeå universitet startade i går en utbildning som ska öka deras möjligheter.

Karoly Cifra är en av dem som påbörjat utbildningen. Han kommer från Ungern och är IT-ingenjör med 20 års arbetslivserfarenhet.
– Jag tycker det är jättesvårt att inte bara hitta jobb utan också praktikplats, säger Karoly.

Utbildningen heter Korta vägen och omfattar heltidsstudier i 20 veckor med eventuell förlängning. Språket är en viktig del i utbildningen. Deltagarna läser svenska fyra till fem timmar varje dag. De läser också kulturhistoria och IT-kunskap. Universitetet ska också kartlägga deltagarnas tidigare akademiska kompetens, och erbjuda yrkesvägledning. 
– Utbildningen har tidigare körts i Halmstad och på fler ställen i södra Sverige, och man har upptäckt att den gett väldigt goda resultat för den här målgruppen, säger Kerstin Reinholdsson som jobbar på Umeå universitet som samordnare för utbildningen Korta vägen.

Kallas aldrig till intervju
Karoly Cifra från Ungern är inte bara IT-ingenjör utan också elingenjör. Han har skickat in jobbansökningar och cv till en massa företag men han får aldrig någon respons. Han blir inte ens kallad till intervju.
– Jag vet inte varför. Kanske för att jag är invandrare och har konstigt namn (skratt), eller för att jag är gammal. Jag är 43.

Undervisning i svenska är en viktig del av utbildningen, men vad är då skillnaden mot SFI-undervisningen som mågna invandrare går, alltså Svenska för invandrare?
– Skillnaden mot SFI:n är att det här är en kortare och intensivare väg. Alla får göra nivåtest. Vi håller en jämn nivå på dem. De har undervisning fem dagar i veckan, fyra till fem timmar varje dag. Det gör att du lär dig snabbare än om man sitter några timmar på SFI:n. De är motiverade. De är akademiker och vill komma ut och använda sina kunskaper, och de behöver det svenska språket för att klara av det, säger Trina Sterner som är avdelningschef på Folkuniversitetet som också står som arrangör för utbildningen.

Mustafa Turan har läst ekonomi på universitet i Turkiet:
– Jag kunde inte hitta ett jobb. Jag måste lära mig mer svenska.
Vad drömmer du om att få för jobb?
– Jag vill jobba i bank. Jag hoppas få hjälp att hitta praktikplats. Det blir bra för mig. Det blir bra för mitt cv, säger Mustafa.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".