Samrådsplikten utökas inte

Regeringen vill inte utöka samrådsplikten mellan skogsbruket och rennäringen. Samråden nedanför rennäringens året-runt marker bör även i fortsättningen ske på frivillig väg skriver regeringen i ett kommande förslag.

Sven-Olof Tellström är ordförande för Tärna-Stensele allmänningsskogar och han välkomnar regeringens förslag.
– Vi har ett bra samrådsplikt som fungerar och då tycker jag inte att man ska lägga på ytterligare saker när man ser att det fungerar, säger han.

Enligt lagen ska samebyarna ha möjlighet till samråd med skogsbruket inför alla större avverkningar inom rennäringens året-runtmarker. Men många samebyar upplever ett ojämnt maktförhållande med skogsbruket, vilket gör att deras inflytande är begränsat vid samråden.
– Det kan påverka är litegrann i tid när det ska utföras det här och sen vilken typ av markberedning, säger Jörgen Jonsson som är ordförande för Svenska samernas riksförbund, SSR.

SSR menar i sin skogspolicy att Sverige borde införa regelrätta förhandlingar mellan skogsbruket och rennäringen inför skogssaverkningar. Detta borde gälla inom hela renskötselområdet och syfte är att nå lösningar som bägge parterna är nöjda med, men regeringens förslag på lagändringar är i första hand att minska den administrativa bördan för skogsbruket. Det innebär att det inte föreslås några större förändringar i förhållandet mellan skogsbruk och rennäring.

Det ska även i fortsättningen krävas tillstånd för avverkning av fjällnära skogar samt att samebyar ska ha möjlighet till samråd innan avverkning på sina året-runt-marker. Att utvidga samrådsplikten utanför året-runtmarkerna skulle bli en alltför stor administrativ apparat menar regeringen.

Reporter: Jörgen Heikki SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista