Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hot i socialtjänsten går sällan till domstol

Publicerat tisdag 2 mars 2010 kl 06.00

När socialsekreterare polisanmäler att de råkat ut för ett allvarligt hot på jobbet leder det sällan till åtal eller fällande dom. Sveriges Radio har undersökt de dödshot som riktats mot socialsekreterare de senaste två åren. Två tredjedelar av fallen kommer aldrig fram till domstol.

– Det är oerhört allvarligt och hot och våld är en realitet för socialsekreterarna och det här måste man ta på stort allvar, säger Christin Johansson, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Socialtjänsterna arbetar med personer som ofta befinner sig svåra livssituationer. Varje år händer det att människor i affekt eller ibland också utstuderat hotar socialtjänstens personal till livet.

Sveriges Radio har undersökt totalt 49 fall av direkta mordhot som de senaste två åren riktats mot socialsekretetare i landet.

Här ingår också ett fall här i länet, där två socialsekreterare blev mordhotade per brev. I det fallet blev det också åtal, rättegång och en fällande dom.

Bevisningen ett problem
Problemet är ofta att det kan vara svårt att bevisa hotet, säger Anne Sjöblom vid Åklagarkammaren i Uppsala, det handlar inte sällan om att ord står mot ord.

– Då är det väldigt svårt. Det ska vara styrkt bortom allt rimligt tvivel så det är väldigt svårt när man har två personer som har olika uppfattningar om vad som har hänt.

Det är 49 polisanmälningar de senaste två åren som Sveriges radio har undersökt. I hälften av fallen lades förundersökningen ner och det blev aldrig något åtal.

Flera socialarbetare vi pratat med berättar att polis, åklagare och till och med domare i tingsrätten sagt till dem att hot och våld ingår i socialtjänstjobbet. Det upprör Christin Johansson, facklig företrädare för socialsekreterarna.

– Man saknar ord. Det här är ett allvarligt problem. Man kan aldrig acceptera att det är en del i arbetet att man ska behöva stå ut med hot och våld i sin yrkesutövning, säger Christin Johansson, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Lillemor Strömberg
lillemor.stromberg@sr.se
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".