Skellefteå/Umeå

Bussåkartestet går mot sitt slut

I Skellefteå är det nu sista veckan för de 45 testresenärerna som åker buss gratis en månad. Gratisbussåkandet är en del i kommunens försök att övertyga Skellefteborna att välja andra färdmedel än bilen. Samma test pågår också i Umeå.

Luften i centrala Skellefteå måste bli bättre och innan i sommar ska Skellefteå kommun presentera en åtgärdsplan till Naturvårdsverket.

Den planerade flytten av E4-genomfarten skulle kunna förbättra miljön men den investeringen ligger långt bort i tid, och en flytt av E4:an skulle mest troligt inte förbättra luften nämnvärt i centrala Skellefteå.

Samma problem står Umeå inför, och även här pågår testet med resenärer som får byta bilen mot bussen en månad. Här är det 100 personer som fått fylla i enkäter i början och mitten av testmånaden. Efter testet blir det en avslutningsträff tillsammans med Umeå lokaltrafik och med Länstrafiken som sköter upphandlingen av lokaltrafiken i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista