Foto: Leif R Jansson/ Scanpix.
Skellefteå

Vill ha längre öppet på krogen

Uppdaterad 18:10

Det blev tummen ner för förslaget om längre öppetider på krogarna i Skellefteå. Tre unga män har skrivit en ungdomsmotion till kommunstyrelsen och föreslår att om krogägarna får stänga när de vill så blir det mindre stökigt på stan än om alla stänger samtidigt.

Alkoholhandläggaren Gerd Hällgren säger att statistiken visar på tydliga kopplingar mellan sena öppettider, mer berusning och mer våld. Emil Marklund, som var med och skrev förslaget, avfärdar invändningen.
– De där undersökningarna som visar på att det blir mer stökigt ju längre krogen har öppet är gjorda på Stureplan och jag tror inte att det går att applicera på det norrländska utelivet, säger Emil Marklund.

* Motionen från Moderaterna har tagits upp i kommunstyrelsen i eftermiddag och blev nedröstad. Men Centern och Folkpartiet tyckte att kommunstyrelsens svar på motionen skulle vara annorlunda, berättar Helena Lindahl, Centerpartiets gruppledare i Skellefteå.

* Erfarenheter från andra kommuner, som Sundsvall, visar att man har kunnat förlänga öppettiderna samtidigt som man utökat samarbetet mellan krögare, kommunen och polisen och då har problemen med misshandel utomhus minskat. Därför vill man att motionen tillsammans med de nya erfarenheterna ska tas i beaktande när man tar fram nya riktlinjer för tillsyn och serveringstillstånd.

I Umeå har Moderaterna kommit med ett liknande förslag om längre öppettider på krogarna. Men det har fått kalla handen, och alla andra partier har hittills röstat ner förslaget. Det ska tas upp för beslut i fullmäktige i slutet av mars.

* Texten är korrigerad, den kunde tidigare tolkas som att Centern och Folkpartiet röstat bifall till motionen.

Åza Meijer
aza.meijer@sr.se

Lillemor Strömberg
lillemor.stromberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".