Tommy Dahlberg som bor på Berghem i Umeå är en av alla husägare som fått skotta betydligt mer snö i år än tidigare vintrar. Foto Peter Öberg/SR.

Kall vinter, men klimatet blir varmare

Efter den här kalla, snörika vintern är det en och annan som har börjat tvivla på teorierna om klimatförändringar och global uppvärmning.
Men enligt SMHI så fortsätter klimatet att långsiktigt bli varmare, trots den här kalla vintern.

Tommy Dahlberg som bor på Berghem i Umeå är en av alla husägare som fått skotta betydligt mer snö i år än tidigare vintrar:
– Vi har väl aldrig haft så här mycket snö på väldigt länge. Det är bara att nöta på. Man får ju lite motion.

Den här vintern har varit den kallaste sedan mitten av 1980-talet. I Umeå har det varit minusgrader ända sedan den 13 december. Det var 44 år sedan sist.
Tommy Dahlberg betvivlar inte teorierna om global uppvärmning trots den här vintern, men det är det många andra som gör. Det är många som har hört av sig till SMHI med frågor om vintervädret.

Tydlig trend
Det berättar Elin Löwendahl som är klimatkommunikatör på SMHI i Norrköping:
– De ställer ju många frågor om det verkligen kan vara så att vi har en klimatförändring när vi har sådan kyla.

Men trots vargavintern fortsätter utvecklingen mot ett varmare klimat, säger Elin Löwendahl på SMHI. Hon poängterar att det finns en skillnad mellan begreppen "väder" och "klimat":
– Väder är det vi ser i dag eller under de här dagarna, medan klimatet är när man jämför många vintrar i sträck, helst trettio stycken så man ser en trend. Då ser man ju tydligt att det är något speciellt den här vintern, men att det också blivit varmare under vintrarna sedan 80- och 90-talen.

Varmt på Grönland
Även om det varit kallt i Sverige i vinter så har det varit ovanligt varmt i andra trakter på norra halvklotet, t ex i Kanada och på Grönland, säger Elin.

Men om nu SMHI har dokumentation på klimatutvecklingen, då kanske Elin Löwendah kan svara på hur nästa vinter kommer att bli.
– Det kan jag tyvärr inte säga så mycket om. Det är väl mer spännande att prata om våren nu.

Nej, det kanske inte går att förutspå hur nästa vinter ska bli, men Tommy Dahlberg som kämpar med snöskoveln på Berghem i Umeå har i alla fall en mild förhoppning:
– Vi får väl hoppas att den blir bättre...mindre snö.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista